Ga naar hoofdinhoud

De maaneclips van 16 mei 2022

Foto: Giovanni Barbarino

Leden van Sterrenwacht Halley hebben het begin van de maansverduistering van 16 mei 2022 redelijk kunnen observeren vanaf de sterrenwacht. Ze begonnen om half vier in de ochtend, toen de maan de bijschaduw inschoof. Een uur later zagen zijn de intrede in de kernschaduw. De waarneemomstandigheden waren echter bepaald niet ideaal. De laagstaande maan zakte steeds verder naar de zuidwestelijke horizon en de bewolking nam toe. Toch slaagden de waarnemers erin om met hun telescopen en telelenzen een reeks foto’s te maken van de eclips, maar na enige tijd ging de maan voorgoed achter de wolken schuil. Ongezien ging de totaal verduisterde maan om kwart voor zes onder. Enkele minuten eerder was de dag aangebroken met de opkomst van de zon in het oosten.

Bijgaande foto’s zijn door Halleyleden bij Sterrenwacht Halley gemaakt. De eclips bevindt zich nog in de beginfase. De totale verduistering van de maan kon niet meer worden gefotografeerd.

Volgende maansverduistering
De komende jaren doen zich meerdere maansverduisteringen voor, die in ons land kunnen worden gezien, maar die zullen niet allemaal erg indrukwekkend zijn. De eerstvolgende die vermoedelijk wel mooi zal zijn, is de totale maansverduistering van zondag 7 september 2025, waarvan wij het maximum en de laatste fase kunnen meemaken (als het niet bewolkt is).

Foto: Raymond Westheim
Foto: Raymond Westheim
Foto: Rob van Mackelenbergh
Foto: Edwin van Schijndel. De opname toont de Volle Maan gedeeltelijk in de bijschaduw van de aarde. Op deze foto is de bijschaduw te zien als een wat donkerder plek op de bovenkant van de maan.
Back To Top