Tentoonstelling ‘De meteoriet van Uden’
De tentoonstelling over ‘De meteoriet van Uden’ in Museum Krona kan niet voor publiek worden opgesteld. Oorzaak natuurlijk: corona.
Corona verhindert opening expositie
De tentoonstelling in Museum Krona zou eigenlijk vorig jaar te bezichtigen zijn, 180 jaar na de inslag van de meteoriet. Corona gooide toen al roet in het eten. De musea gingen dicht en in december gebeurde dat voor een tweede keer. De expositie stond al maanden helemaal klaar, maar helaas kan de afloop van de lockdown niet worden afgewacht. Het museum heeft voor 25 april 2021 de opening van de grote tentoonstelling over de beroemde kunstenaar Marc Chagall op het programma staan: ‘Tussen werelden. Chagall & hedendaagse kunstenaars’. De meteorietententoonstelling moet daar dan voor wijken. Nog niet bekend is, of de expositie rond de ‘Uden’ volgend jaar nogmaals kan worden opgebouwd onder hopelijk betere omstandigheden.
De meteoriet ‘Uden’ (foto) sloeg op 12 juni 1840 een gat in de grond in de “gemeene turfpeel” genaamd het Staartje, nabij het huidige Odiliapeel in de gemeente Uden. Een van de werklieden die van de inslag getuige waren, heeft de meteoorsteen mee naar huis genomen, waardoor die gelukkig bewaard is gebleven. Na 180 jaar is de steen weer een tijdje terug in Uden. Behalve de meteoriet ‘Uden’, waren ook andere meteorieten de bezichtigen, die in ons land en elders waren gevonden: de geëxposeerde Nederlandse meteorieten, genoemd naar de vindplaats, waren fragmenten van de ‘Utrecht’ (1843), ‘Ellemeet’ (1925) en ‘Glanerbrug’ (1990). Uit het buitenland lagen er (fragmenten) van de meteorieten Mbale en Gibeon en de 74 kg zware Omanmeteoriet.
Deze tentoonstelling bood je de gelegenheid meteoroïden, kometen en allerlei kunstwerken te verkennen, die geïnspireerd zijn op deze en andere hemelverschijnselen, als vallende sterren, donderstenen en vuurbollen. Al eeuwen lang, al voor de Romeinse tijd, koppelen volkeren grootse, goddelijke betekenissen aan deze verschijnselen. Dit breed spectrum aan kunst- en cultuurhistorie is in de vorm van talloze kunstwerken terug te zien in ‘De Meteoriet van Uden’. Van een ontwerptekening voor een groots glas-in-lood-venster in de Sint-Jan in Den Bosch tot middeleeuwse schilderijen van de aanbidding van de Koningen met de Ster van Bethlehem.
Inslag van de meteoriet
Klik hier als u meer wilt lezen over het neerkomen van de meteoriet in het ‘Staartje’.
Bekijk de tentoonstelling op de website van Dtv
De publiek omroep Dtv heeft opnames gemaakt van de tentoonstelling ‘De Meteoriet van Uden’. Klik hier om die te bekijken.