skip to Main Content

10 juni: gedeeltelijke eclips

Op 10 juni 2021 wordt de zon gedeeltelijk bedekt door de maan. Dat gebeurt tussen 11.19 uur en 13.31 uur.
Te 12.23 uur is het maximum van de eclips; op dat moment is in Noord-Brabant circa 29% van de diameter van de zon en 17% van haar oppervlakte bedekt. We zien de bedekking beginnen als een deukje in de rechterbovenkant van de zonneschijf. Dat wordt groter en schuift naar links over de bovenkant van de zon. Gebruik een eclipsbril om dit fenomeen te bekijken.
In een brede zone (maximaal 678 km) in Canada, de poolstreken en Alaska is er sprake van een ringvormige zonsverduistering, ook wel annulaire eclips genoemd.
Doordat de baan van de maan om de aarde niet precies rond is, maar ellipsvorming, staat de maan soms relatief dichtbij de aarde en soms relatief verder weg. Als de maan tijdens een zonsverduistering relatief dichtbij is, is hij schijnbaar groter dan de zonneschijf, en kan hij de zon helemaal afdekken: men spreekt dan van een totale zonsverduistering. Is de maan echter tijdens een zonsverduistering wat verder weg van de aarde, dan is hij iets kleiner dan de zonneschijf; als hij op dat moment precies tussen de zon en de aarde staat zien we de zon als een fel verlichte ring rond de donkere maanschijf en hebben we te maken met een ringvormige zonsverduistering.

Waarschuwing
Bekijk de zonsverduistering niet met het blote oog; daarvoor is de zon te fel.
De veiligste manier om de eclips te observeren, is het gebruik van een eclipsbril. Die is voorzien van een speciaal folie, dat het schadelijke ultraviolette en infrarood licht en het meeste zichtbare zonlicht tegenhoudt.
Met de eclipsbril kun je naar de zon kijken, maar wees voorzichtig. Kijk niet te lang achtereen door de eclipsbril naar de Zon, maar af en toe hooguit 15 seconden.
Kijk niet door een telescoop, verrekijker of camera naar de zon, ook niet met een eclipsbril. Het geconcentreerde zonlicht brandt onmiddellijk een gat in de eclipsbril en beschadigt je ogen.
Houd de eclipsbril tegen een felle lamp voor je hem gebruikt. Als je gaatjes in het filter ziet, gooi de bril dan meteen weg en kijk er zeker niet mee naar de zon, anders kan oogletsel het gevolg zijn (bewaar de eclipsbril dus goed, zodat hij geen beschadigingen kan oplopen).

 

Back To Top