skip to Main Content

Jupiter en Saturnus

Jupiter en Saturnus zijn de komende maanden opvallende verschijningen aan de avondhemel.
De twee grootste planeten van ons zonnestelsel zijn in augustus de gehele nacht zichtbaar en bevinden rond middernacht boven de zuidoostelijke horizon en wel in het sterrenbeeld Steenbok. Jupiter is de helderste van het tweetal en de wat minder heldere Saturnus zie je een eindje rechts van hem. Jupiter staat in augustus 60 miljoen kilometer van ons vandaan, de kortste afstand tot de aarde dit jaar.
Door een telescoop, en zelfs ook door een verrekijker, zie je bij Jupiter de Galileïsche manen: de vier manen die Galileo Galileï in 1609 met de pas uitgevonden verrekijker. Met een telescoop zijn ook de wolkenbanden op de planeet te onderscheiden. Saturnus, die ongeveer twee keer zo ver staat als Jupiter en iets kleiner van omvang is, zijn de befaamde ringen zichtbaar.
In september zijn beide planeten nog tot na middernacht te vinden in de Steenbok, maar ze zakken wel elke nacht vroeger onder de westelijke horizon. In oktober staan ze ’s avonds laag in het westen en gaan ze voor middernacht al onder.
Op de publieksavonden van Sterrenwacht Halley zal ruim aandacht aan dit gigantische planeten worden besteed.

Back To Top