Ga naar hoofdinhoud

Kunstwerk voor meteoriet ‘Uden’

Anton Valks bewerkt met kunstwerk voor de Uden.

Halleylid Anton Valks maakt een kunstwerk ter herinnering aan de val van de meteoriet ‘Uden’, ruim 180 jaar geleden. Dat kunstwerk komt in Odiliapeel te staan.
Op 12 juni 1840 plofte een meteoriet met een forse dreun neer in de ‘gemeene turfpeel’ in de gemeente Uden. Werklieden waren getuige van deze heel zeldzame gebeurtenis en hun verhaal is opgetekend. Een van de werklieden heeft de steen mee naar huis genomen, en daardoor is de meteoriet gelukkig bewaard gebleven.
Via de gouverneur van de provincie Noord-Brabant kwam de meteoorsteen terecht in het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch, dat hem nog steeds in bezit heeft.

De turfpeel waarin de meteoriet landde, heette het ‘Staartje’, en lag in de omgeving van de huidige Staartjespeelweg in Odiliapeel. Dit kerkdorp is in 1922 gesticht en werd aanvankelijk Terraveen genoemd.
Sterrenwacht Halley kwam met het initiatief tot plaatsing van een kunstwerk voor de meteoriet op het Terraveenplein in Odiliapeel. Het Peels Platform aldaar steunt dit initiatief en de gemeente Uden verleent haar medewerking.
Halleylid Anton Valks maakte het ontwerp voor het kunstwerk en begon in het najaar 2020 bij de sterrenwacht met de realisering daarvan. Hij heeft het bijna voltooid.
Het kunstwerk bestaat uit een holle, betonnen bol met een doorsnede van 120 cm, die de aarde met continenten en oceanen voorstelt. Ter hoogte van Nederland wordt een ornament aangebracht dat de meteoriet verbeeldt.

Anton Valks construeerde eerst twee mallen, waarmee hij de betonnen helften van de bol vervaardigde. De twee halve bollen zijn op elkaar bevestigd, en nu beitelt of bouchadeert Anton de oceanen en continenten op de bol, die daardoor een heuse aardglobe wordt.
In de aardbol zit een tijdcapsule verborgen met onder meer een klein, echt meteorietje, foto’s van de bouw van het kunstwerk, het verhaal van de meteoriet ‘Uden’, informatie over Sterrenwacht Halley en de Werkgroep Meteoren KNVWS, èn een icoon van deze tijd: een mondkapje…

Naar verwachting kan het kunstwerk dit voorjaar een plek krijgen op het nu nog in aanleg zijnde Terraveenplein bij de kerk van Odiliapeel.

Inslag van de meteoriet
Klik hier als u meer wilt lezen over het neerkomen van de meteoriet in het ‘Staartje’.

Back To Top