Ga naar hoofdinhoud

25 januari – lezing zwarte gaten

Zwarte gaten behoren tot de geheimzinnigste en meest tot de verbeelding sprekende objecten in het toch al wonderlijke heelal.
Op donderdagavond 25 januari geeft Halleylid Wim de Voogd bij Sterrenwacht Halley een presentatie over zwarte gaten. De lezing begint om 20.00 en duurt circa twee uur en is voor iedere belangstellende toegankelijk.
Hij vertelt  hoe deze objecten in het heelal zijn ontdekt en hoe denkt men dat ze zijn opgebouwd. Hij bespreekt de verschillende typen zwarte gaten en hoeveel er mogelijk voorkomen in het voor ons observeerbare heelal. Ook krijgt het zogenaamde Event-Horizon-project de aandacht. In dat project bleek men in staat enkele grote zwarte gaten te ‘fotograferen’ en deze met elkaar te vergelijken. Voorts passeren enkele zwarte gaten in de buurt van de Aarde de revue en virtuele zwarte gaten worden behandeld. Tot slot zet Wim de Voogd uiteen hoe zwarte gaten misschien aan hun einde zullen komen.
Reserveren van plaatsen is niet nodig.
De entree bedraagt voor alle leeftijden € 6,–. Verzocht wordt die bij aankomst te pinnen.
De toegang is voor leden van Halley kosteloos.

Foto: De beroemde opname in gepolariseerd licht van het supermassieve zwarte gat in het sterrenstelsel M87. De foto is gemaakt met de
Event Horizon Telescope Collaboration.

Back To Top