skip to Main Content

Nauwe samenstand Jupiter en Saturnus

In november en december 2020 zijn drie heldere planeten opvallende verschijningen aan de avondhemel. De twee reuzenplaneten Jupiter en Saturnus staan vroeg op de avond dicht bij elkaar boven de zuidwestelijke avondhemel. Tot 21 december 2020 naderen ze elkaar zo dicht, dat ze voor het blote oog tegen elkaar aan lijken te staan. Met een verrekijker of telescoop is de samenstand extra mooi te zien, maar rond 21 december zijn ze alleen in de avondschemering te zien, laag boven de horizon. Die dag gaan ze al omstreeks 18 uur onder. Op de afbeelding boven zie je beide planeten elkaar naderen. De helderste van de twee is Jupiter (bewerkte illustratie van Sebastian Voltmer, APOD 15-12-2020).

De rode planeet Mars en de aarde stonden op 6 oktober 2020 relatief dichtbij elkaar: 61,5 miljoen kilometer. Sindsdien neemt de onderlinge afstand weer toe, waardoor Mars geleidelijk aan minder helder wordt en kleiner. Rond 22 uur zien we hem in december 2020 elke avond in het sterrenbeeld Vissen aan de zuidwestelijke hemel staan. Hij verdwijnt rond 2.45 uur onder de westelijke kim.

Venus is de helderste van alle planeten. Zij is de komende tijd ‘Morgenster’; dat wil zeggen, dat we haar in de ochtendschemering een paar  uren voor zonsopkomst al boven de zuidoostelijke horizon zien schitteren.

Back To Top