Ga naar hoofdinhoud

Sterrenwacht intern verbouwd

De sterrenwacht heeft nu een mindervalidentoilet. De sluiting van de sterrenwacht vanwege het coronavirus bood een goede gelegenheid een verbouwing uit te voeren, waarvoor het plan al een tijd klaarlag: de realisering van een toilet die toegankelijk is voor rolstoelhouders. Meteen zijn verscheidene andere klussen opgepakt. Het werd een flinke ingreep, want muren moesten worden geslecht en nieuwe wanden geplaatst, en leidingen, bekabeling en afvoeren moesten worden verlegd.
Al dit werk is belangeloos verricht door een team van Halleyleden onder leiding van Anton Valks, de ontwerper van dit verbouwplan.

Nieuwe WC’s en garderobe
Het mindervalidentoilet is op de plaats gekomen van de garderobe in de zuil van de grote toren. Het is tevens het damestoilet geworden. Maar daar bleef het niet bij. De garderobe is in de plaats gekomen van de heren-WC. Deze WC bevindt zich nu op de plek van de voormalige opslagruimte/doka en kan via de garderobe worden bereikt. Op de vloeren van het halletje en de WC’s en de garderobe zijn nieuwe tegels gelegd. Ook enkele wanden van de WC’s zijn nu betegeld.

Nieuwe doorgang naar toren
En er is meer veranderd. De twee deuren van de kleine zaal (tentoonstellingsruimte) naar de grote toren zijn verwijderd en de openingen dichtgemaakt. De nieuwe doorgang is een deur op de plek waar zich de hoekkast bevond. In de dichtgemaakte deuropeningen zijn kasten gemaakt voor opslag.
Deuren, plafondplaten en andere zaken die in de loop der tijd onder slijtage hebben geleden, zijn hersteld of vervangen.
Het voormalige damestoilet in de kleine toren is een berging geworden.

Schilderwerk en andere klussen
Wat dringend nodig was: een schilderbeurt van het gebouw. Dat karwei is al voor een groot deel afgerond. Ondertussen worden de tuin, de terrassen en het parkeerterrein niet vergeten. Leden onderhouden die en sproeien regelmatig in droge tijden.
Er blijft genoeg te doen bij de sterrenwacht.

Back To Top