skip to Main Content

Veel meteoren deze week!

In de nacht van 12 op 13 augustus 2021 bereikt de meteorenzwerm Perseïden zijn maximale activiteit. De meteoren of ‘vallende sterren’ van deze zwerm zijn het best te zien als het goed donker is: zo tussen 22.30 uur en 05.00 uur. Mits het niet bewolkt is natuurlijk. Als het meezit, kun je tientallen meteoren per uur tellen.
Soms zie je maar een kort lichtflitsje, een ander keer een lang lichtspoor en af en toe ook een heel helder, kleurrijk exemplaar: een heuse vuurbol!
Ook in de nachten voor en na de maximumnacht verschijnen veel meteoren.

De meteoren van deze Perseïdenzwerm zijn lichtverschijnselen die worden veroorzaakt door kleine stofdeeltjes uit de ruimte. Die stofjes dringen met een snelheid van 60 km per seconde de aardse dampkring binnen en verbranden op grote hoogte.
De stofdeeltjes zijn afkomstig van de komeet 109P/Swift Tuttle, die een stofspoor achterlaat in de baan die hij rond de zon beschrijft. Jaarlijks doorkruist de aarde in augustus dat stofspoor, en daardoor zien we elk jaar in augustus de meteorenzwerm die we Perseïden noemen.

De Perseïden ontlenen hun naam aan het sterrenbeeld Perseus. Indien we namelijk in gedachten de lichtsporen van de meteoorsporen naar achteren verlengen, dan komen ze bijeen in de zogenoemde radiant in Perseus.

Wil je deze meteorenzwerm bekijken, zoek dan een donkere plek op met een zo ruim mogelijk zicht op de sterrenhemel, zonder obstakels zoals gebouwen en bomen. Neem plaats op een ligstoel, stretcher o.d. en kijk rond. Een telescoop of verrekijker is niet nodig.
Je hoeft niet een bepaald deel aan de hemel in de gaten te houden: meteoren kunnen overal aan het firmament oplichten. Meteoren komen niet op bestelling: soms zie je een hele tijd niets en vervolgens een heel stel achter elkaar. Blijf daarom een paar uur buiten zitten; zorg wel dat je je warm aankleedt, want het koelt ’s nachts vaak behoorlijk af.

Andere meteorenzwerm in augustus
De Perseïden vormen een de rijkste meteorenzwerm van het jaar.
In augustus zijn elk jaar ook enkele andere, kleinere zwermen actief, met radianten in de sterrenbeelden Steenbok, Waterman en Zwaan. De meteoren van deze zwermen bewegen opmerkelijk trager dan de Perseïden en zijn dikwijls erg helder en kleurrijk (vuurbollen). Af en toe laat de vuurbol een nalichtend spoor achter, dat kort of lang zichtbaar blijft.

Meer weten of meteoren?Ga dan naar de website van de Werkgroep Meteoren van de KNVWS.

Foto: een kleurige Perseïdenvuurbol tegen de achtergrond van de Melkweg (Dandan Huang, China).

Back To Top