Ga naar hoofdinhoud

Op de publieksavonden van 20 december en 3 januari wordt een presentatie over de Ster van Bethlehem gegeven.

De Ster van Bethlehem is het bekendste astronomische verschijnsel dat in de Bijbel wordt beschreven. De Ster die de Wijzen uit het oosten naar de pasgeboren Christus leidde, is alleen bekend uit het Evangelie naar Matthéüs.

In de loop der tijd zijn tal van theorieën uitgedacht om de Ster te verklaren. De Ster was kennelijk zo bijzonder, dat de Wijzen daarin het goddelijke teken zagen dat er een Koning was geboren. Zij begonnen aan een lange reis om de Koning te vinden en hem hulde te bewijzen. Ze kwamen uiteindelijk terecht bij de stal in Bethlehem, waar zij Christus aantroffen.

Wanneer Christus geboren is, is niet precies bekend. In het decennium voor het begin van onze jaartelling waren er veel sterrenkundige fenomenen die voor astrologen van bijzondere betekenis geweest zullen zijn. In de presentaties wordt een aantal van die bijzondere hemelverschijnselen naar voren gehaald en besproken. Wie weet was een daarvan de Ster van Bethlehem.

Als het niet bewolkt is, kan men door de grote telescoop dubbelsterren, de sterrenhoop Plejaden, de Orionnevel en andere hemelobjecten observeren. In het planetarium verzorgen Halleyleden voorstellingen over de sterrenhemel.

Back To Top