Ga naar hoofdinhoud
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Lezing ‘Bijzondere ontdekking in het jonge heelal’

26 september // 20:00 - 22:30

€6

Op donderdagavond 26 september verzorgt Wim de Voogd bij sterrenwacht Halley de presentatie Bijzondere Ontdekkingen in het Jonge Heelal – Is het huidige kosmologische model wel correct?
Entree: € 6,–; voor Halleyleden: gratis. Reserveren van plaatsen is niet nodig.

In deze presentatie wordt aandacht gegeven aan enkele recente ontdekkingen van de James Webb Telescope (JWST), die vragen hebben opgeroepen over de juistheid van het huidige standaard kosmologische model.
De JWST zelf zal worden besproken: hoe deze werkt, wat deze kan waarnemen en wat de voordelen zijn ten opzichte van bijvoorbeeld de Hubbletelescoop. Met name zal aandacht worden verteld aan het verschijnsel ‘roodverschuiving’ en wat je hiermee kan afleiden. Het huidige standaard kosmologische model krijgt aandacht, met nadruk op de periode van re-ionisatie. De vorming van sterren, het voorkomen van andere chemische elementen dan waterstof en helium in sterren en de ontwikkeling van sterrenstelsels worden uitgelegd. De verschillen tussen zogenaamde Populatie I en Populatie II sterren en het mogelijke bestaan van Populatie III sterren wordt besproken. Er wordt een aantal voorbeelden getoond van door de JWST waargenomen zeer oude sterrenstelsels, sterren en zwarte gaten, die volgens het standaardmodel niet zouden kunnen bestaan.
Enkele mogelijke verklaringen voor deze waarnemingen en de wellicht mogelijke gevolgen voor het standaard kosmologische model worden besproken.

Gegevens

Datum:
26 september
Tijd:
20:00 - 22:30
Kosten:
€6

Locatie

Sterrenwacht Halley
Halleyweg 1
5383 KT Vinkel,
+ Google Maps
Telefoon:
0412-454999
Bekijk de site van Locatie

Organisator

Sterrenwacht Halley
Telefoon:
0412-454999
Bekijk de site van Organisator
Back To Top