Ga naar hoofdinhoud

Energieneutraal

Zonnepanelen

Onze Sterrenwacht Halley is sinds juni 2016 energieneutraal. Maar liefst 112 zonnepanelen voorzien de sterrenwacht van stroom. De zonnepanelen bevestigd aan de drie masten in de tuin en aan de frames op de platte daken van het planetarium, het auditorium en de bestuursruimte.

De zonnepanelen zijn een ontwerp van architect en Halleybestuurslid Anton Valks, onder wiens leiding dit project ook is uitgevoerd. Halleyleden verrichtten zelf zo veel mogelijk werkzaamheden. De 112 panelen meten elk 65 bij 165 centimeter. Zij zijn verbonden met omvormers, die in de sterrenwacht zijn geïnstalleerd. Daar wordt de opgewekte DSC_0145 gelijkstroom omgezet in wisselstroom, die via een elektrakabel naar de ‘slimme meter’ gaat, die de stroom overdag terug levert aan Essent. In de avonduren kan de stroom van Essent worden gebruikt. In totaal zal de installatie een opbrengst hebben van 17.700 kWh (ongeveer het jaarverbruik).

De installatie van de zonnepanelen vergt natuurlijk een flinke investering, maar zal voor aanmerkelijke besparing van de stroomkosten zorgen, waardoor de investering rendabel is. En de energie die ons door de meeste nabije ster in overvloed wordt aangeboden, is natuurlijk goed voor het milieu; dat is ook een belangrijke overweging voor onze sterrenwacht om dit project op te zetten.

Op de website van Omnik Solar Inverter kan iedereen rechtstreeks de energieopbrengst van de zonnepanelen volgen, elke dag van uur tot uur, in cijfers en in een grafiek. Klik in het vak Sign In op Public Sites en type vervolgens bij Site Name in: Halley.

Back To Top