Ga naar hoofdinhoud

Planetarium

Planetariumvoorstellingen

Sterrenwacht Halley beschikt over een digitaal planetarium. Dit bijzondere instrument bevindt zich in een kleine, ronde ruimte. Deze ruimte heeft een koepelvormig plafond voor de meest natuurlijke manier van beeldprojectie.

Tijdens alle publieksavonden en ontvangsten van groepen worden planetarium voorstellingen gegeven. Het planetarium wordt ook gebruikt bij cursussen sterrenkunde. Het planetarium bevat onvoorstelbaar veel informatie over het universum. Nadat de bezoekers hebben plaatsgenomen op de stoelen tegen de wand, gaat het licht uit en begint de voorstelling. Het planetarium projecteert de prachtige sterrenhemel op het plafond en laat zien hoe de sterren, de zon, de aarde en andere planeten bewegen, en hoe de sterrenbeelden eruit zien. Maar het laat je instappen in een ruimteschip om je mee te nemen op een spectaculaire expeditie door ons zonnestelsel. Je aanschouwt de planeten en hun manen van heel nabij!

planetarium sterrenwacht halley

Reis door naar de melkweg

En als je wat meer tijd heb, reis je dieper de kosmos in naar de sterren en sterrennevels, en nog verder: de Melkweg uit naar sterrenstelsels aan de randen van ons heelal. Terug de tijd in, naar de oerknal! Uiteindelijk vindt het ruimteschip weer zijn weg terug naar onze vertrouwde aarde. Hiervoor zijn een paar voorbeelden genoemd, maar de mogelijkheden die het planetarium biedt, zijn haast onbeperkt. Alles draait en beweegt en is ‘levensecht’.

Back To Top