Ga naar hoofdinhoud

Project Zonnetelescoop Halley

Subsidies van europa, de provincie, bedrijven en fondsen

Project Zonnetelescoop Sterrenwacht HalleyDe provincie Noord-Brabant heeft aan de Vereniging Sterrenwacht Halley een Europese en provinciale subsidie van € 99.500,– toegekend voor de realisering van het Project Zonnetelescoop Sterrenwacht Halley. Dit project omvat de bouw van een zonnetelescoop, een derde koepel ten behoeve van die telescoop, de aanleg van een planetenpad en een tentoonstelling over de zon.

Ook het P. van Leeuwen Boomkampfonds voor Sterrenkunde van de KNVWS heeft een subsidie voor de zonnetelescoop verstrekt.
Voorts hebben verscheidende bedrijven op enigerlei wijze gesponsord en zo eveneens aanmerkelijk bijgedragen aan de totstandkoming van het project. De vereniging is de subsidiegevers en sponsors veel dank verschuldigd.

Derde koepel en zonnetelescoop

Het aanzicht van Sterrenwacht Halley is sinds 3 februari 2015 aanmerkelijk veranderd. De sterrenwacht heeft nu drie torens, waarvan er twee van meet af aan zijn voorzien van een koepel. Op 13 december 2014 werd het stalen frame van een derde koepel geplaatst (Edgar Schuurmans maakte er met zijn drone een opname van, linksboven), op 2 februari gevolgd door het doek over dat frame. En op 3 februari is de steiger verwijderd en kwam de derde koepel helemaal in het zicht. De nieuwe koepel gaat goed open en Montering plaatsen 21-3-2015 Kasper vd Broekdicht. Hieronder een beschrijving van de koepel. De derde toren biedt aan een  zonnetelescoop,  De nieuwe koepel lijkt helemaal niet op de andere twee. Hij is niet van polyester maar bestaat uit een beweegbare stalen bogen, en is bespannen met een speciaal doek. Als de zonnetelescoop niet wordt gebruikt, is de koepel gesloten. Maar de koepel wordt opengevouwen als de telescoop op de zon wordt gericht. De telescoop zonnetelescoop staat dan helemaal vrij in de openlucht, zodat de wind de warme opstijgende lucht, die de waarnemingen kan verstoren, weg blaast. Een vergelijkbare constructie ziet men ook bij grote, professionele telescopen als de voormalige Dutch Open Telescope (DOT) en de European Solar Telescope (EST) op de Canarische Eilanden.

Om de wind vrij spel te geven tijdens het gebruik van de zonnetelescoop is ook de onderbouw van de derde koepel bouwkundig aangepast en voorzien van vier rolluiken.

Montering en telescopen in de derde koepel

Eind maart 2015 is de zware gietijzeren knikzuilmontering in de nieuwe koepel gehesen. Kort daarna zijn de volgende vier telescopen op deze montering bevestigd:

  • 150 mm double stacked H-alfa Lunt-zonnetelescoop voor de Waterstoflijn
  • 60 mm CaK Lunt-zonnetelescoop voor de Calsium-K-lijn.
  • 130 mm APM apochromatische lenzentelescoop
  • 14 inch Orion Dall Kirkham.

Specialisten van binnen en buiten de vereniging hebben de IT voor de kijkers tot stand gebracht en bekabeling door bijna het hele gebouw heen aangelegd.

Planetenpad

Een ander belangrijk onderdeel van het Project Zonnetelescoop Halley is het tien kilometer lange planetenpad. Het planetenpad is ontworpen door leden van de Vereniging Sterrenwacht Halley en grotendeels ook belangeloos door leden zelf en andere vrijwilligers gebouwd en aangelegd, met belangeloze medewerking en adviezen van vele deskundigen van uiteenlopende disciplines van buiten de vereniging.

Zonnepanelen

Zonnepanelen HalleyHet Project Zonnetelescoop Halley omvat niet het installeren van zonnepanelen, maar de zon zal vanaf dit jaar wel de belangrijkste energiebron van de sterrenwacht zijn. In februari 2016 is begonnen met de realisering van 112 zonnepanelen, die de sterrenwacht helemaal energieneutraal moeten maken.

Back To Top