Ga naar hoofdinhoud

Apil 2024 – cursus ‘De kometen komen!’

Komeet Hale-Bopp in april 1997. Foto: sternwarte.at

Sterrenwacht Halley organiseert in april 2024 de themacursus De kometen komen!
De cursus wordt verzorgd door Halleylid Niels Nelson en omvat twee lessen op de dinsdagavonden 2 en 9 april, telkens van 20.00-22.30 uur. Het cursusgeld inclusief koffie/thee/frisdrank bedraagt € 30 (voor Halleyleden € 25).
U kunt zich aanmelden voor de cursus bij Werner Neelen.

In april komen twee kometen, die elk in circa 70 jaar rond de zon draaien, weer bij de aarde in de buurt. Ze heten Pons-Brooks en Olbers en zijn niet zo helder dat ze met het blote oog te zien zijn, maar wel gemakkelijk met een verrekijker of telescoop.
Kometen kunnen de mensheid verrassen: opeens zie je hemelobject die een staart lijkt te hebben, of haar…  De benaming ‘komeet’ is dan ook afgeleid van het Griekse woord voor ‘langharige’ of ‘ster met haar’. Inmiddels weten we het verschil tussen sterren en kometen.

Het is al meer dan een kwart eeuw geleden dat we enkele kometen zagen die vrij helder en met goed het blote oog zichtbaar waren, zoals de komeet Hale-Bopp uit 1996-1997. De verschijning van kometen en hun helderheid aan de hemel zijn moeilijk voorspelbaar. Dat geldt dus ook voor de komeet Tsuchinshan-ATLAS, die dit najaar ons zonnestelsel bezoekt. Juist het wispelturige helderheidsgedrag en de mooie staartvorm maken kometen tot lievelingsobjecten bij amateursterrenkundigen.

Niels Nelson vertelt wat kometen precies zijn, wat hun herkomst is en waarom ze zo buitengewoon interessant zijn voor sterrenkundigen. Dat doet hij een wijze die alles voor iedereen makkelijk zonder voorkennis over sterrenkunde te volgen is.

Back To Top