Ga naar hoofdinhoud

Verbouwde koepel heropend!

Op zaterdag 13 januari 2024 verrichtte wethouder Rien Wijdeven van de gemeente Bernheze de feestelijke heropening van de volledig gerestaureerde grote koepel van Sterrenwacht Halley.
Vele tientallen genodigden en Halleyleden waren er getuige van dat de wethouder met het doorknippen van een lint de nieuwe schuif langzaam naar boven liet opengaan.

De grote polyester koepel is in de jaren tachtig door Herman ten Haaf met hulp van Frits van Amelsfort en andere Halleyleden ontworpen en gebouwd. In 1988 is hij tijdens de bouw van de sterrenwacht op de toren geplaatst. De koepel, die 360 graden kan draaien, was voorzien van twee grote schuiven. Die schuiven werden geopend om de telescoop in de koepel op de sterrenhemel te kunnen richten. Na 35 jaar verkeerde de koepel in slechte staat en moest worden besloten tot vervanging of restauratie.
Het werd uiteindelijk restauratie. Het polyester van koepel verkeerde nog in goede staat, maar behoefde hier en daar toch wel wat herstel.

Met een subsidie van de gemeente Bernheze van € 35.000 werd het vorig jaar mogelijk tot realisering van het restauratieplan over te gaan.
Dat restauratieplan is van de hand van architect en Halleylid Anton Valks die samen met Halleyleden Cees de Jong, Rob van Mackelenbergh, Jan van den Nieuwenhuizen, Daniël Valks en andere leden ook de uitvoering voor zijn rekening nam.  Baaijens Metaal B.V. te Oss werd bij de restauratie betrokken.
De twee grote schuiven van de koepel zijn omgebouwd tot één langere en smallere schuif. De opening in de koepel, waarin de aangepaste schuif is geplaatst, is ook versmald en voorzien van een hogere valbeveiliging. Ook de draai- en schuifmechanismen zijn vervangen of hersteld.
Al met al een gigantisch werk met veel rekenwerk en voortdurend passen en meten om alle gekromde onderdelen nauwkeurig op elkaar te laten aansluiten. Een half jaar is er bijna elke werkdag aan het project gewerkt. De koepel is nu gereed en zal binnenkort weer voor leden- en publieksactiviteiten beschikbaar zijn. Hij kan er weer decennia tegen!

Back To Top